onsdag 16. desember 2009

Man In The Mirror

Jeg har valgt en sang av Michael Jackson. Sangen heter Man In The Mirror, som betyr mannen i speilet.
Grunnen til at jeg valgte nettopp denne sangen er flere. Michael Jackson døde 25 Juni på bursdagen min. Jeg har alltid likt Jackson. Dette er en av mine favoritt sanger av han. Derfor har jeg valgt denne sangen.

Teksten handler om å endre verden. Droppe all krig og fattigdom. Han synger om å endre mannen i speilet. Gjennom sangen synger han en monolog til denne mannen i speilet, som da er han selv!
Foran hvert refreng synger han: ''that's why i'm starting with me''. ''I'm starting with the man in the mirror'' make that change''..

Teksten gir et verdisyn på hvor ille verden er. Gjennom å studere teksten, ser vi at Jackson formidler at vi alle skal endre oss selv. Han endrer seg selv.
Sangen forutsetter ikke at noen skal ha noen form for forkunnskaper. Man må jo selvfølgelig vite noe om verden, sånn som den er I DAG!

Ingen spesielle virkemidler blir brukt, utenom skildringer av mannen i speilet(man in the mirror).
Sammenhengen mellom musikk og tekst er perfekt. Musikken og takten passer til teksten.

Teksten rommer vel en form for direkte samfunnskritikk. Han kritiserer også indirekte hver person når det gjelder fattigdom, rikdom osv.

Ønsker du og høre på sangen, kanskje få et inntrykk. Denne videoen viser barn og fattigdom i mange land

torsdag 10. desember 2009

Den danske versjonen av Max Manus

I forrige uke så vi filmen ''Flammen og Citronen'' på skolen. Vi ble fortalt at denne filmen er en dansk versjon av den gode filmen Max Manus hvor Aksel Hennie spiller hovedrollen.
Jeg skal gi en filmannmeldelse av denne filmen:

Tittel: Flammen og Citronen
Produsent: Ole Christian Madsen
Spilletid: 136 minutter
Sjanger: Krim/Drama/Historie
Hovedpersoner: Flammen (Thure Lindart), Citronen (Mads Mikkelsen), Ketty (Stine Sengade), Hoffmann (Christian Berkel), Aksel Winther (Peter Mygind)

Flammen og Citronen er basert på ekte hendelser under 2. verdenskrig. Vi befinner oss i 1944, i København. Vi møter på to atentatmenn/opprørsmenn kalt henholdsvis Flammen og Citronen.
Miljøet er stresset. Vi er inne i en hard krig, for to menn (Flammen og Citronen) gjør opprør.
Motstanderne, de såkalte opprørsmennene lider under usikkerhet når de skal spille på andre kort. Er andre tystere og dobbeltagenter, eller er de til å stole på?!


Flammen og Citronen går stort sett rundt og skyter folk. De fungerer som to atentatsmenn, og gjør opprør mot sine helter. Flammen og Sitronen er to motstandere, og er motstandsbevegelsens to beste mordere.
Disse to opprørsmennene har fått i oppdrag i å drepe alle de danskene som jobber for tyskerne.
Jeg opplever flammen som den mest fryktløse. Han skyter folk uten spor av noen som helst form for følelser. Sitronen derimot viser følelser. Han sliter mer med å drepe folk enn det Flammen gjør. Han er også preget av en nylig skilsmisse.
Underveis i filmen møter vi på Ketty. Ketty er en agent, som viser seg å være umulig og stole på.

Jeg må gi credit for de to hovedpersonene. Jeg må si de utfyller hverandre svært godt, og begge spiller svært bra. Men regissøren kunne med fordel gitt oss mer informasjon om karakterene. Til tider føles filmen tung og vanskelig å følge, på grunn av lite informasjon om hvem det handler om. Man spørr seg selv spørsmålet ''hvem er det?'' ''Hva heter han?'' under filmen.

Vis vi skulle sammenligne litt med Max Manus, så vil jeg si at danskene ikke greide å lage en i nærheten. Annmeldere fra Danmark gir Flammen og Citronen topp karakterer, men jeg synes ærlig talt de må være selvkritiske til seg selv. Flammen og Citronen er på ingen måte en dårlig film! Men den er heller på ingen måte noen Max Manus!
De to hovedmennene forblir to mennesker som vi egentlig lurer på hva motivene deres var.

Terningkast: 4

Bildene er hentet fra: denne linken
og denne linken